התאגדות כעוסק מורשה בחברת סטארטאפ בשלב ה-PreSeed
אחד מתחומי ההתמחות העיקריים של משרדינו הוא בליווי חברות סטארטאפ.
אנחנו מלווים מיזמים בשלבי חיים שונים, החל משלב ראשוני של גיוס Preseed ופיתוח מוצר עד ראשוני ועד שלבים מתקדמים יותר בהם החברה מגייסת השקעה בסבבי А ו-B, מעסיקה עובדים, מקיימת מספר מרכזי פיתוח ומפיקה הכנסות.
צורת ההתאגדות המומלצת לחברת סטארטאפ היא כמובן חברה בע"מ, משיקולים מאד ברורים:
- ישות משפטית נפרדת שיכולה להחזיק בכל הנכסים הלא מוחשיים.
- מבנה שמתאים לגיוס השקעות, חלוקת מניות ואופציות.
- הפרדה משפטית בין היזמים למיזם.
יחד עם זאת, אנחנו נתקלים בסיטואציות בהן מדובר על מיזם בשלבים מאד התחלתיים, שממומן כולו ככולו מכיס המייסד, ועלויות אחזקת חברה שיכולות להגיע לכמה עשרות אלפי שקלים בשנה פשוט לא מצדיקות את פתיחת החברה.
מצד שני, במידה והמיזם נושא בעלויות, יש טעם להרשם ולדווח על הוצאות המיזם לרשות המסים ולנהל בצורה מסודרת את הוצאות המיזם. הן מטעמים של הטבות מס (צבירת הפסדים וקיזוז מע"ם תשומות) והן לצורך רישום ותיעוד ההוצאות של המיזם.
אחד הפתרונות האפשריים למצב זה הוא התאגדות בשלב ראשוני כעוסק מורשה ולא כחברה בע"מ. עלויות אחזקת עוסק נמוכות משמעותית מחברה בע"מ, הרישום מתבצע על ידי רואה החשבון של העוסק או על ידי העוסק עצמאית ברשות המסים בלבד, ויש להגיד דוח אישי שנתי בלבד ללא צורך בעריכת ביקורת שנתית ותשלום אגרות.
להלן לדעתנו הסיטואציות בהן אפשר להירשם כעוסק מורשה בשלב הראשוני.
- מדובר על מייסד יחיד – אין צורך בחלוקת מניות או אחוזים במיזם.
- אין משקיעים במיזם ולא צפויה השקעה בזמן הקרוב.
- אין כוונה לרשום פטנטים בזמן הקרוב.
לסיכום:
התאגדות כעוסק מורשה בשלב הראשוני של חברת סטארטאפ בהחלט יכול לחסוך כסף בעלויות החזקה, יחד עם זאת יש לשים לב שלא יתעורר צורך בקרוב לרישום חברה, ושהחיסכון רק יגרום לעלויות מיותרות של העברת פעילות מהעוסק המורשה לחברה.